Tuffa pix i skolan

November betyder final exams i den sydafrikanska skolan. Då har man under några veckors tid prov i alla ämnen på ALLT man läst under hela året. Resultatet på detta prov väger tungt vid betygssättningen i december. Eftersom tjejerna började i september har de bara varit med på en liten del av årets undervisning och Tildas rektor tyckte inte Tilda behövde göra proven. Liza måste göra 2 av 8 prov. De i engelska och matte. Så nu förbereder hon sig för detta. Matten här är svårare än i Sverige, dvs de har kommit lite längre. Så lilla fröken har lite att bita i.

20131114-125116.jpg
Hennes engelska har förbättrats otroligt sedan vi kom. Men inte tillräckligt för att göra provet på samma villkor som klasskamraterna. Matte är nog hennes bästa ämne i Sverige men här ligger problemet ibland i att hon inte förstår hela instruktionen på engelska. Men hon kämpar på och lär sig mycket. Jag har pratat med henne sedan dag 1 om att göra så gott hon kan och inte mer, att det duger och hon känns helt bekväm med det själv. Det viktiga med året här är att lära sig engelska och skaffa sig livserfarenhet. Resten är bonus.
Som ni säkert förstått är skolan tuff, sträng, uppstyrd av regler och bra. Vi har bara gott att säga om skolan. Och barnen likaså. De är så nöjda och har snabbt anpassat sig till regelverket och det sociala livet i skolorna.
Varje vecka får föräldrarna ett utförligt brev från rektorn med information och lite pekpinnar. Kunde inte låta bli att le åt följande citat från Lizas rektor inför the final exams:

My thought for the week, is directed to all learners who will be starting their school exams next week. It is important, even while studying, to take some time away from the books to recharge and refresh oneself. We advise learners to draw up a study timetable, that includes some relaxation time as well as study time. Learners should also ensure that they maintain a healthy diet. On exam days, a low GI breakfast ensures a good start to the day”/Mrs Tarr

Jo jag tackar….GI diet. Det gäller att förbereda sig väl och inte lämna något åt slumpen. På Lizas skola är barnen som gör slutproven mellan 9 och 13 år….hihihihi.

Eller det från Tildas rektor förra veckan inför pluggandet för final exams:

”I trust that you will have a good weekend.  Try to ensure an environment conducive to study, feed and water your daughters regularly to maintain optimal study energy and ensure that they take regular, short breaks that include some kind of physical activity. ”/Mrs Helmian-Slabber

Jo jag tackar här med! På Tildas skola är barnen 16-18 år. Kan se framför mig hur flertalet av föräldrarna hemma i Sverige skulle ha stora problem med att se till att barnen drack tillräckligt med vatten och gick ut och rörde på sig mellan pluggandet istället för att facebooka. Man lägger sig nog inte riktigt i på den nivån hemma. Men här gör man det och det funkar alldeles utmärkt för dem.

Den här är nästan bäst! Inför sko-, nagel- och hårinspektionen förra veckan på Lizas skola skrev rektorn i veckobrevet:

”Before next weeks hair-, nail- and shoe inspection it would be advisable for the children to have a haircut”./Mrs Tarr

Indeed! Tänk er en svensk rektor som skulle påpeka att barnen skulle behöva klippa sig och sköta sina naglar. Vilket ramaskri.

Jag känner mig nästan som en elev själv när man får instruktioner hemskickade av rektorn hur man ska sköta barnen hemma. Men jag älskar all informationen och reglerna från rektorerna. Det gör livet enklare för en stackars invandrare. Och jag älskar skolan här. Jag kommer sakna den när vi åker hem.

Jag har tidigare skrivit om de strikta reglerna kring uniform och uppförande på Rhenish. En sak som speciellt utmärkte sig gentemot Sverige var att eleverna inte får ha sin mobiltelefon under skoldagen. Det finns ett speciellt ställe där man låser in den på morgonen. Om man ertappas med telefonen tar rektorn den i beslag i två veckor!!!! Tjena, mittbena tänkte jag. Men det var sant. Tildas kompis råkade ut för detta för ett tag sedan och rektorn TOG verkligen telefonen. Nu snackar vi en tjej i 17-års åldern och ni kan tänka er vilken katastrof det är att vara utan sin telefon så länge. Jag fattar varför alla uppför sig så bra i skolan. De vet att bestraffningarna är konsekventa och det är ingen idé att chansa.

Vi försökte få dispens för Lizas telefon i skolan så att hon kunde ringa oss om hon mådde dåligt eller behövde hjälp med sin diabetesutrustning. Rektorn sa nej till det. Så de gångerna hon glömt något eller behöver fråga något så ringer skolans sekreterare upp oss istället. Funkar bra det med. Det där med att ta seden dit man kommer……

Annonser

One thought on “Tuffa pix i skolan

  1. Intressant. Här på den brittiska skolan är det också ganska strikt, inga mobiler såklart, men de är inte inlåsta under dagen. Och nu har alla på Senior school midterms första veckan i december, det är från Year 7, från de är 11 år. Gillar det här systemet med stora prov, de måste repetera vad de läst och det känns som om de lär sig mera och kommer ihåg bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s