Stellenbosch kåkstad – Kayamandi

Det finns en kåkstad även i Stellenbosch men den är jämförelsevis liten. Det bor 40.000 personer där. Att jämföra med kåkstäderna runt Cape Town med flera miljoner invånare i varje kåkstad! I Kayamandi bor det svarta och färgade. Det är en helt annan värld än de vitas Stellenbosch. Levnadsförhållandena i kåkstaden är väldigt mycket enklare än i resten av Stellies. Kattis och Peter är bekanta med Madiba som verkar som en slags informell ”borgmästare” i Kayamandi. Flera gånger i veckan tar han med turister på en promenad i hans egna kvarter för att berätta om deras vardag, visa hur de lever och interagera mellan svarta och vita. Som vit är det inte vanligt/självklart att man besöker en kåkstad men med Madiba som följeslagare blir det både säkert och oerhört intressant då han älskar att berätta om livet i kåkstaden både i dag och förr i tiden. Idag åkte gästerna med Madiba till Kayamandi. En oerhört nyttig och spännande utflykt där man får bekanta sig med en helt annan sida av Sydafrika. Kanske vi faktiskt ska kalla det för ”det riktiga ZA”.
Mr Madiba vår eminenta guide.

20140113-160152.jpg
Bostäderna i Kayamandi är enkla. Plåtskjul med eller utan golv. Hela familjer i ett skjul. Med få faciliteter. På bilden nedan ser ni en bild på några plåtskjulstak. På taken ligger stenar, bildäck och diverse andra tyngder för att hindra taken från att blåsa bort när det stormar. Läcker in gör det nog nästan överallt när det regnar. Jag har tidigare skrivit om vår hushållerska Annas trasiga tak som läcker som ett såll. Anna ska förresten flytta snart till ett bättre boende vilket kommer bli så bra för henne :).

20140113-162910.jpg
Vy in emellan plåtskjulen.

20140113-163321.jpg
Vart man än kommer är alla väldigt glada och välkomnande. Vissa har betänkligheter att åka till kåkstaden och ”titta på de stackars fattiga människorna”. Visst kan det säkert vara så på vissa ställen men absolut inte här. När man promenerar runt i kåkstaden med Madiba som är en av dem blir man hjärtligt mottagen överallt. De är lika nyfikna på oss som vi på dem. De 100 SEK man betalar för utflykten går dessutom oavkortat till Kayamandis förskola och det känns extra bra.

20140113-164050.jpg

20140113-164115.jpg
När vi var här på semester 2012 var detta den mest minnesvärda utflykten vi gjorde. Är man i ZA rekommenderar jag ett kåkstadsbesök, speciellt med en inhemsk guide som Madiba. Nyttigt och lärorikt. Det ger vissa perspektiv på vår tillvaro. Kanske kan det lära oss att prioritera lite annorlunda och uppskatta det vi har lite mer. Förhoppningsvis ger det en lust att bidra och hjälpa dem som behöver det. Omtumlande är det i vilket fall som helst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s