Att flytta TILL eller FRÅN något

Idag flyttar Viktor TILL Campus. Han är så laddad och ser fram emot en ny fas i livet och ett stort äventyr. Det bor flera tusen studenter på just hans Campus. Han kommer dela våning med 8 andra studenter från 8 olika länder och han kommer dessutom bli ”roomie” med en av dem. Det innebär att de har ett varsitt sovrum men delar kök. Hur kul låter inte detta?😃😎
Han har kommit in på de kurser han sökt och kommer bl.a studera ekonomi och marknadsföring. Livet leker och jag vet att han kommer få ett minne för livet och en stor dos livserfarenhet.

Anna flyttar också i veckan. Hon flyttar FRÅN en kåkstad till en annan för att ”överleva” och slippa från ett kaos. Jag är glad att hon tar steget och vi har peppat henne att göra det för att hon och yngsta sonen ska få en dräglig tillvaro. Hon flyttar inte bara FRÅN sitt hem utan lämnar 5 familjemedlemmar kvar, helt enkelt för att hon måste. Men vet ni vad? Anna är överlycklig idag precis som Viktor. Hon går här och gnolar och sjunger och ser ut som en ny människa. Det här kommer bli bra för henne också fast på ett helt annat sätt.
I ”vår” värld har vi ofta förmånen att kunna prioritera/välja att flytta eller byta jobb TILL något bättre. Vi pratar om att det är fördelaktigt/viktigt att flytta TILL och inte FRÅN. Detta är helt klart ett privilegie för människor i välfärdssamhällen, dvs en mycket stor del av jordens befolkning har inte dessa möjligheter. Anna flyttar definitivt FRÅN sina problem. VART är inte viktigt och ALLT annat än det hon har är bättre. Och just pga detta är hon idag gladare än jag någonsin sett henne.

När man tar del av Annas liv är det ofrånkomligt att dra paralleller till sitt eget liv. Konstaterar att det som skulle vara ett stort trauma för oss i Sverige väldigt ofta är vanlig vardag för folk i kåkstäderna . Ytterligare en lektion i ”livskunskap med Anna” är över för idag och hon har återigen lämnat mig med mycket att reflektera över. Jag skrev redan i september att jag trodde att det faktum att vi fått lära känna henne och ta del av hennes vardag skulle bli ett av våra mest bestående intryck från tiden i ZA. Det gäller fortfarande.

20140121-143240.jpg

Annonser

One thought on “Att flytta TILL eller FRÅN något

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s