😱

Idag ska Liza hĂ„lla föredrag i skolan pĂ„ afrikaans. Sydafrika har inte mindre Ă€n 11 officiella sprĂ„k varav afrikaans Ă€r ett av de större. Drygt 6 miljoner har sprĂ„ket som modersmĂ„l i framförallt ZA och Namibia. SprĂ„ket hĂ€rstammar frĂ„n hollĂ€ndskan som följde med kolonisatörerna hit pĂ„ 1600-talet och har sedan haft influenser av malajiska, bantusprĂ„k, portugisiska och khoisan. Även om man inte pratar afrikaans Ă€r det förvĂ„nansvĂ€rt lĂ€tt att fĂ„ en uppfattning om en texts innebörd om man har goda svenska- och tyskakunskaper tycker jag. DĂ€remot Ă€r det mycket svĂ„rt att förstĂ„ det talade sprĂ„ket dĂ„ uttalet bygger pĂ„ mĂ„nga konstiga sch-ljud och gurgel lĂ„ngt ner i halsen med saliv som sprutar frĂ„n anvĂ€ndaren. Bara den detaljen gör ju att det Ă€r svĂ„rt att koncentrera sig och lyssna…

I morse var det lite pirrigt inför dagens tal. T.o.m mrs Tarr (rektorn) skulle komma och lyssna pÄ elevernas fÀrdigheter. Mrs Tarr Àr troligen inte mÄnga Är Àldre Àn mig men hon ger ett myndigt, auktoritÀrt och respektingivande intryck precis som mÄnga andra i den strikta skolan. Plisserad kjol, 80-tals permanent och glasögon fram pÄ nÀstippen. Ni ser henne sÀkert framför er. Hon ser ut som en gammal dinosaurie. Det bidrog naturligtvis till anspÀnningen inför dagens framförande men framförallt var det Àmnet i sig som gjorde Liza lite spÀnd.

Uppgiften bestod av att berÀtta om nÄgot som man förlorat i sitt liv. Liza valde att berÀtta om sin fina kamrat Linnea som i februari 2012 fick det fruktansvÀrda beskedet att hon hade fÄtt skelettcancer. Efter ett drygt Ärs tuffa behandlingar och pendlande mellan hopp och förtvivlan hÀnde den 8/4 2013 det som inte fick ske. Linnea dog. En förÀlders vÀrsta mardröm. En mamma och pappa förlorade en Àlskad dotter. En liten tjej förlorade en beundrad storasyster. En hel mÀngd mÀnniskor förlorade en solstrÄle och en glÀdjespridare. Katastrofen var ett faktum. Hur Linneas familj mÄdde gÄr inte ens att förstÄ eller ta in. Vi som stod bredvid grÀt och led ocksÄ. En mardröm utan dess like. Det ofattbara hade hÀnt och det fanns ingen ÄtervÀndo.

DessvÀrre Àr det fortfarande sÄ att var fjÀrde barn som drabbas av cancer dör. Linnea satt dessvÀrre pÄ den fjÀrde stolen. Familjen har sedan strax innan Linneas död arbetat aktivt med att samla in pengar till Linneas Kamp pÄ Barncancerfonden för att bidra till forskningen och förhindra att detta hÀnder andra. LÀs mer om Linneas Kamp.

Linnea Trygg. Älskad. Saknad. Alltid ihĂ„gkommen.

Linneas kamp

LĂ€s Ă€ven gĂ€rna mamma Camillas blogg om ”Livet efter Linnea”. SĂ„ smĂ€rtsam, sĂ„ personlig, sĂ„ omskakande och sĂ„ lĂ€svĂ€rd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s