Stars and black dots

https://i2.wp.com/nattstadcdn.com/6/1000000/990000/983669/983669_201418184245571wx1440hy596.jpgI Lizas skola har man ett system med stjärnor och svarta prickar. Belöning och bestraffning.

En svart prick får man om man gör något icke önskvärt: kommer för sent, stör på lektionen, pratar utan lov, glömmer något av skolutrustningen (ni ska se den väskan de är tvungna att bära med sig varje dag – ordböcker, pennor, passare, färgkritor, kontaktböcker etc) eller har en smutsig eller felaktigt ihopsatt uniform. Efter tre svarta prickar får man kvarsittning och därefter samtal med rektorn. Det är relativt ovanligt att man faktiskt kommer dit för barnen är drillade i korrekt uppförande sedan tidig skolålder.

Förutom black dots har man ett system med stars. Dessa delas ut varje vecka till den som gjort något speciellt bra, varit extra trevlig eller helt enkelt skött sig bra på lektionerna = varit tyst och arbetat flitigt. Stjärnorna är det ärofyllt att få och de fungerar dessutom som extra liv – precis som i ett TV-spel – så om man har en stjärna och får en svart prick så tar de ut varandra. Dvs den svarta pricken blir ingen svart prick utan man stryker i stället stjärnan. Fiffigt! Föråldrat? Ja kanske men tydligen effektivt. Barnen är tysta och arbetar på lektionen. Alla är vänliga och hövliga mot varandra. Liza fick i veckan sin 4:e stjärna. Grymt nöjd är hon med detta. Hon vill inte få en svart prick. Men DET lär ju inte vara någon större katastrof nu när hon har fyra extra liv. Låååångt ifrån mrs Tarr’s reprimander på rektorsexpeditionen.

Viktor lever loppan på universitetet. Mycket utflykter, spännande äventyr, party och upptåg. Men också mycket plugg. Han tycker undervisningen är riktigt intressant och han är nöjd med de kurserna han har valt. I veckan har han 5 tentor så det blir en hel del allvar också. De två första hade han igår och han tyckte att det hade gått riktigt bra. Tränar gör han mycket. Dels på universitetsgymmet och dels spelar han med Campus Academias Soccerteam. Superduperkul enligt honom. Lite oväntat väldigt noga med matlagningen. Han har länge varit fokuserad på att äta rätt och det har blivit ännu mer intressant nu när han köper och lagar mat själv. Han berättade sist när vi sågs att han har en budget på 80 Rand/dag (= 48 SEK) och då äter han frukost, lunch, middag och två mellis. Que? Som sagt tidigare…det svenska studiebidraget (2900 SEK) räcker långt för en student i ZA. Nog för att det är billigt här men ändå……?! Kanske ska följa med honom och handla någon dag och få några bra tips? :). Aldrig trodde jag den dagen skulle komma när han säger till mig: ” Mamma, VET du hur dyrt det är med cashewnötter?” eller ”Mamma, VET du hur mycket socker det är i krossade tomater?”. Underbart.

I morgon bitti åker jag och Gurra på minisemester. Vi hörs!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s