Exklusiv vingårdsguidning

Våra grannar Marlize och Barthel äger som jag tidigare berättat vingården Koopmanskloof som exporterar 20 % av sina viner till Sverige. Finns alltså på Systembolaget. Idag hade vi förmånen att få följa med till gården och titta bakom kulisserna, dvs se vinets väg från nyplockad druva till välsmakande vin. Spännande, intressant och exklusivt.
Allén upp till vingården kantas av olivträd. Förr i världen producerade de även olivolja.
20140313-181702.jpg
20140313-182244.jpg
Marlize är född och uppvuxen på gården men bor i dag inne i Stellenbosch. Så här ser huvudbostaden på gården ut.
20140313-182549.jpg
20140313-182748.jpg
20140313-182841.jpg
Väl inne i det allra heligaste fick vi en guidning av deras vinmakare Stephen. Man läser 4 år på Universitetet för att bli vinmakare så det är en gedigen utbildning.
Kicki och Loa med Stephen.
20140313-183034.jpg
Vi fick först smaka på druvsaft som var precis i början av fermenterings (jäsnings) processen. I det här stadiet smakar druvsaften bara juice men ju längre fram desto mer framträder alkoholsmaken.
20140313-183415.jpg
Vi smakade både på Chardonnay, Chenin Blanc och Sauvignon Blanc.
Därefter fick vi se hur druvorna som kom nyskördade från fälten separerades och pressades innan de skulle till fermenteringen.
Ett skepp kommer lastat med Chenin Blancdruvor.
20140313-183944.jpg
Sedan lassas druvorna i en maskin som separerar druvorna från kvistar och kärnor.
20140313-184426.jpg
20140313-184612.jpg
Efter jäsning förvaras vinerna på ekfat (framförallt de röda vinerna) i vinkällaren innan de buteljeras och säljs/dricks.
20140313-185024.jpg
Avslutade en mycket spännande tur med lite snacks inne i det gamla vinprovarrummet. Spännande att ha fått se hur det fungerar bakom kulisserna och dessutom se Marlize föräldrahem. De är tredje generationen Smith:are då hennes farfar köpte gården som då inte var en vingård utan en gård där man odlade både vin, oliver, sädesslag. Han renodlade verksamheten och idag är vingården medelstor med sina 120 helårsanställda. Under skörden (nu) plockar man in extra arbetskraft för att hinna med att plocka allt under den 10 veckor långa skördeperioden.

Kopmanskloof producerar bara viner och har ingen restaurang så för lunch rekommenderade Marlize den närliggande vingården Beyerskloof och det tackade vi för. De har fått flera priser för sina Pinotage viner (ZA’s egna druva) och det vi fick smaka där var ljuvligt. En blend med 4 olika druvor.
20140313-190003.jpg
Hittar ni någon av deras Pinotage viner så bara KÖP! Value for money för viner skapade av ”the king of Pinotage” enligt Marlize.
Som många andra bjöd även denna vingård på underskön utsikt och vacker mat.
20140313-190314.jpg
20140313-193728.jpg
Syskonen Grell provsmakar viner.
20140313-194722.jpg
Kicki är nu inte bara 100%-ig utan 110 %-ig i sina vingårdsbesök då hon varit på 6 vingårdar på 5 dagar. 👍😃 Underbart! Heja Kicki!

På eftermiddagen besökte vi bland annat en klädaffär och där såg jag till min förskräckelse att de börjat packa upp vinterkläder! NEJ! Inte redan….😞. Det är alltid lika vemodigt när sommaren är till ända och ännu mer efter den här sommaren eftersom det innebär att vi ska återvända till Sverige.
20140313-200116.jpg
Men jag LOVAR! Vi har fortfarande högsommar!!! 28-29 grader och sol är väl sommar??? 😝 Prognosen för helgen lovar ännu varmare väder.
Vår trädgård idag. Ser ut som sommar om du frågar mig. ☀
20140313-200012.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s