Fårskalle

Under apartheidtiden fick inte de svarta/färgade köpa kött även om det fanns så det räckte till alla. Ur detta faktum skapades en matkultur som innebar att man istället tog tillvara på andra delar av djuren, tex tarmar, fötter och huvud. Denna matkultur lever fortfarande kvar även om alla idag får köpa kött. Dock är det fortfarande för dyrt för att alla ska kunna unna sig det. Både Anna och Amelia berättar att de sällan äter kött eftersom de inte har råd. Jag ger alltid Anna kött när hon är här och jobbar och det är LYX enligt henne.

En vanlig syn man möts av när man besöker kåkstäderna är att folk står på gatorna och lagar mat. Ofta grillar man fårhuvud som är en vanligt förekommande maträtt hos de svarta/färgade. Hittade denna info på nätet om denna delikatess: ”Fattiga människor äter vissa delar från fårens mage eller en ko mage. Efter att ha dödat djuret, tvättas tarmarna noga innan de tillagas. De kallar den här typen av kött ”upenisi”. Dom äter också fårhuvuden. Ett kokt huvudet kallas ”smiley”. Håret tas bort genom att lägga huvudet på en öppen eld. Efter det tvättas dom och kokas sedan i stora tunnor och skärs i halvor och säljs.”

I veckan som gick blev Viktor bjuden att laga och äta denna ”delikatess” med en av sina sydafrikanska vänner. Jättekul tyckte han. Smakade dessutom över förväntan. Han har alltid varit väldigt nyfiken på att testa på nya maträtter och ingredienser så jag kan tänka mig att han tyckte det var riktigt roligt.

Bildcollage från tillagning och intag av fårskalle.

Foto: Time spent in da kitchen with ur Brothers is never wasted,I enjoyed cooking n dishing up for my folks what we call south-african "7 colours". "If Kitchen is a studio then m da producer" (y)

Vi är precis hemkomna från vår Road Trip på Garden Route efter en mycket lång hemresa. Har varit på resande fot i 10 timmar idag inklusive några stopp på vägen. Återkommer i morgon med reportage från dag 5 och 6. Underbart att vara hemma igen även om det har varit fantastiskt att uppleva Garden Route i 6 dagar. Det rekommenderar jag verkligen att ni gör om ni kommer till Sydafrika. Vi är riktigt nöjda med att vi bestämde oss för att åka dit. Men trots att vi passerat och besökt många vackra och speciella ställen under den här veckan måste jag säga att ingen av orterna/städerna är lika gullig och pittoresk som Stellenbosch. Ni som varit här vet säkert vad jag menar. Det är ett litet paradis på jorden. 🙂

Annonser

2 thoughts on “Fårskalle

 1. Vilket intressant inlägg! Matkultur är sååå intressant. The blacks i Amerika använder också
  tarmar, som prepareras för att bli krispiga; kallas ”chitlings”. På tal om fårhuvud – Varför har
  vi svenskar ett grishuvud på julbordet – dekorerat med ett äpple i munnen?
  Min dotter åt gatu-mat i Bandung och fick en gåmg en soppa med getögen flytande i den.
  Vet inte om hon verkligen försökte tugga klotet.. 🙂
  Det är så roligt att läsa att Viktor tar del i allting nytt med entusiasmen. Att vara accepterande
  är så viktigt. Man behöver inte tycka om allting, men man bör alltid försöka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s