Oh we love Rhenish SO much

Alla skolor med viss självaktning har en skolhymn, skolpsalm OCH en skolsång som man sjunger dels vid varje samling i aulan (varje vecka, hela skolan) och dels vid alla andra högtidliga tillfällen. Som t.ex när rektorn fyller år. Jäklar vilket pådrag det varit på båda tjejernas skola när deras rektorer fyllt år! Kakbuffe, inställda lektioner, hav av blommor och högtidlig sång av eleverna för att hylla rektorn och den älskade skolan. Sången, psalmen och hymnen ska man kunna rabbla i sömnen. Inget annat duger. Därför har vi lärt oss delar av skolsången både jag och Göran. Vi har inte kunnat undgå detta eftersom det har övats flitigt här hemma.

The school song of Rhenish School.

In this lovely Stellenbosch valley
The Pride of Van der Stel
With the historic oaks above us
Is the school we love so well.
With the rippling streams as music
Accompanying work or play,
And the blue sky shining brightly
We strive from day to day.

We may not all be brilliant,
In sport not all do well,
But the hope of each and all of us
Is that Rhenish may excel.
Ebenezer is our watchword,
For our school our hearts beat strong.
God guide our eager footsteps
Sing praise in this our song.

Att ta del av den sydafrikanska skolvärlden i allmänhet och den strikta konservativa engelska skolan i synnerhet har varit en av de stora behållningarna i ZA både för oss och barnen. Jag kan le igenkännande åt alla de highschool filmer jag tittat på när jag växte upp (typ Grease) och konstatera att det faktiskt fungerar på det sättet man ser i filmerna. En kul detalj är kvinnan som vaktar ingången till skolan, den sk skolsekreteraren som har koll på ALLT som händer. Hon använder fortfarande en mikrofon som går rätt ut till högtalare i alla klassrum där hon ett flertal gånger om dagen påkallar uppmärksamhet för ett viktigt meddelande från expeditionen. När hon börjar sitt meddelande säger hon alltid ”May I have your attention, pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiise. The following annonucement……….” på högbrittisk engelska. Man talar brittisk och inte amerikansk engelska här. Viktig detalj.

En annan intressant erfarenhet har varit disciplinen och respekten i skolan. Det råder en strikt hierarki och allt annat än ett oklanderligt beteende är oacceptabelt och bestraffas med black-dots och kvarsittning. Lärarna tilltalas med mr och mrs och Ni-as alltid. En del av veckosamlingarna i aulan ägnas åt att lära barnen hyfs och artigt beteende mot lärare och vuxna. Och mot varandra. Låter kanske gammaldags men systemet fungerar mycket bra och både vi och barnen är VÄLDIGT nöjda med skolan, mycket pga den ordning och disciplin som råder där. Disciplin på ett rättvis och humant sätt.

Vi kommer definitivt sakna skolan i Sydafrika och jag konstaterar att möjligheten att ha fått gå i en skola utomlands ett läsår har berikat våra barns liv obeskrivligt mycket. Både språkmässigt men framförallt vad gäller livserfarenhet, vidgade perspektiv och mognad. Detta var en nog så viktigt anledning till att vi valde att flytta utomlands (barnens utbildning/utveckling) och vi är ödmjukt nöjda med och glada för att skolgången blev så lyckad. När de ser tillbaks på det här året som vuxna tror jag att de kommer se det som ett av de viktigaste och mest händelserika (NO SHIT!) åren i deras barndom. (Jaja….jag vet att Viktor är myndig nu ;).) Jag är så tacksam för att vi hade möjlighet att ge dem den erfarenheten.

rhenishrhenish2rherhe2rhe3rhe1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s