Election Day!

I dag går sydafrikanerna till sitt 5:e val som demokrati och det är första gången the Freedom Generation röstar. (Den generation som är födda i frihet, dvs efter aparthedi avskaffades). Således ett historiskt val. Dagen är pga valet en Public Holiday, dvs en helgdag. Sydafrikanerna är duktiga på helgdagar. De duggar tätt. :). Skolan är stängd och de flesta jobbar inte. Av den anledningen åker vi idag till Cape Town för att njuta av atmosfären och göra vissa saker som vi vill göra innan vi åker hem.

Förra veckan publicerades två bra artiklar i Aftonbladet om Sydafrika. Den första handlar om Sydafrika i allmänhet och vad som hänt under deras 20 år korta resa sedan 1994.  Den ger en väldigt nyanserad och sann bild av det ZA vi har lärt känna på plats till skillnad från många andra mörka och dystra artiklar om landet. Visst har landet många problem som en nybliven demokrati men det finns så många saker som också är väldigt bra och fungerar. Summa summarum av artikeln är: var tålmodiga, Sydafrika är på väg. Läs gärna artikeln.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/staffanheimerson/article18818277.ab

Den andra artikeln handlar om hur en ung kvinna som bor i en kåkstad tänker och resonerar inför sitt första val. Många är besvikna på ANC som man anser blivit totalt förstört och korrumperat efter Mandela. Partiet är i dag långt ifrån det som Mandela symboliserade med mutanklagelser och andra skandaler som avlöser varandra. Anna och jag pratade om valet igår när hon var här. Hon sa samma sak som den unga kvinnan i artikeln. ”Jag röstar på VAD som helst förutom ANC. Jag är glad att Mandela är död så han slipper se eländet i partiet.” Läs även gärna den.

http://www.aftonbladet.se/incoming/article18825191.ab

Solen skiner, flaggorna vajar och vi ser fram emot ytterligare en fin dag i The Mother City. Cape Town ruels. Vilken stad. 🙂

Bild

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s