Annas hem 😊

IgÄr körde vi Anna till förorten hon bor i. Den heter Belville och ligger nÀra Cape Town. Syftet med besöket var dels att vi ville se hur hon fÄtt det i sitt rum efter att hon köpt en sÀng, dels för att lÀmna en del saker som hon fÄtt av oss och fam Stigsson och dels för att lÀmna födelsedagspresenter till hennes son Naido.

Anna lÀmnade kÄkstÀderna i Kayamandi och Kraaifontein i mars och flyttade till ett inhÀgnat bostadsomrÄde i Belville. FrÄn att ha bott i ett plÄtskjul med jordgolv och lÀckande tak bor hon numera i ett rum pÄ andra vÄningen i ett lÀgenhetshus. LÄngt under standarden som vi Àr vana vid men för Anna Àr det lyx. OmrÄdet Àr inhÀgnat och bevakas av sÀkerhetsvakter vilket gör att det blir lugnare Àn i en kÄkstad. Det bor bara fÀrgade och svarta dÀr Anna bor och de flesta Àr invandrare frÄn andra afrikanska lÀnder.

20140520-090108.jpg
För att komma in pÄ omrÄdet behöver man legitimera sig med fingeravtryck.

20140520-090232.jpg
Anna, Tilda och Liza utanför Annas trappuppgÄng.

20140520-090513.jpg
HÀr ser ni Anna, Naido, Tilda och Liza i rummet de bor i. Det ni ser Àr vad de har. 8-9 kvadratmeter, en jÀttestor sÀng, ett bord och ett kylskÄp. Knappt nÄgon golvyta att stÄ pÄ. NÀr den ena personen rör sig i den lilla gÄngen mÄste den andra sitta pÄ sÀngen för att inte vara i vÀgen. Anna och Naido Àr överlyckliga över sitt nya boende. SÄ tacksamma. Högre standard men framförallt bort frÄn elÀndet i kÄkstaden.

20140520-090748.jpg
NÀr vi Äkte frÄn Belville var det tyst i bilen en stund. Jag kunde nÀstan höra hur tjejerna tÀnkte sÄ det knakade.
”Vad tycker ni?” frĂ„gade jag. De har trots allt sett en hel del i kĂ„kstĂ€derna vid det hĂ€r laget……
”Ganska fint. Men vĂ€ldigt litet” blev svaret.
Ja. Typ. Pyttelitet. Men torrt. Inget lÀckande tak. Inget jordgolv.

Vi tÀnkte alla tre ödmjukt och tacksamt pÄ vÄrt hem i SÀvedalen. Blandat med lite kÀnsla av orÀttvisa. Man ska inte be om ursÀkt för det man har men man bör dels vara vÀldigt tacksam för det och dels dela med sig till dem som har det sÀmre.

Vad köpte vi till Naido? NÄgot som han aldrig fÄtt tidigare i livet. Ett par NYA byxor och skor frÄn affÀren.

20140520-091913.jpg

20140520-091932.jpg
Anna fick hjĂ€lpa mig att vĂ€lja eftersom jag har dĂ„lig koll pĂ„ vad som gĂ„r hem hos sydafrikanska ungdomar. Jag tror och hoppas han blir glad den 16/6 dĂ„ han öppnar sina paket. 😍

Annonser

5 thoughts on “Annas hem 😊

 1. Tar tag i en, – STARKT att lĂ€sa allt detta, – mĂ„ste kĂ€nnas svĂ„rt att lĂ€mna Anna nu, – har hon ett nytt jobb pĂ„ gĂ„ng direkt eller mĂ„ste hon leta, – Anna mĂ„ste ha vĂ€ldigt starka kĂ€nslor för hela er familj, – svĂ„rt för henne ocksĂ„ med den förestĂ„ende skilsmĂ€ssan frĂ„n sin underbara svenska familj. Stor kram till er allesamman. ❀

  • Ja Anna och framförallt Naido Ă€r vĂ€ldigt ledsna över att vi ska Ă„ka. De Ă€r sĂ„ tacksamma för allt. Vi kommer fortsĂ€tta hĂ„lla kontakten via Whats App och jag kommer fortsĂ€tta stödja Anna och Naido. Men avskedet blir svĂ„rt. Anna Ă€r en av de mĂ€nniskor vi kommit nĂ€rmst i ZA.

 2. Underbart att ni har kunnat hjĂ€lpa Anna och hennes son – ibland tycker man kanske att det inte spelar nĂ„gon roll för det Ă€r sĂ„ mĂ„nga som behöver hjĂ€lp och man rĂ€cker inte till men varje litet bidrag hjĂ€lper ju och för Anna Ă€r detta stort! SuverĂ€nt Marie!
  PÄ tal om hjÀlpande hand, har du nÄgon uppfattning om Khayelitsha? Vi Àr ev pÄ vÀg dit över sommaren för att jobba som volontÀrer? Vill bara fÄ klart för mig hur sÀkert/osÀkert omrÄdet Àr.
  Önskar er sköna sista dagar och en bra hemresa.
  Vore toppen att ses!
  Kram

 3. Hej! Vad kul att höra ifrÄn er! Underbart att ni funderar pÄ att Äka som volontÀrer till Khayelitsha. Har ni varit hÀr tidigare? Livet i kÄkstÀderna Àr ingen dans pÄ rosor och det Àr lÀmpligt att ha en organisation bakom ryggen. Det antar jag att ni har? LÀmpligt Àr vÀl Àven att bo utanför omrÄdet och att Äka dit pÄ dagarna och arbeta. Men det beror i det stora hela pÄ hur organisationen ser ut som ni ska jobba för? De kanske har ett bra/sÀkert boende i kÄkstaden? NÀr funderar ni pÄ att Äka? Kram Marie

  • Hej! Ja det vore verkligen toppen om allt gĂ„r i lĂ„s och vi kan Ă„ka. Vi har kontakter dĂ€r för arbetet men ordnar boende sjĂ€lv (tips?) och vi Ă„ker i juli. Vi vill bo utanför men ha en bil och Ă„ka till de stĂ€llen dĂ€r vi ska hjĂ€lpa till. Det Ă€r ju inte alltid optimalt att vara sĂ„ kort tid med tanke pĂ„ barnen (barnen dĂ€r alltsĂ„!) men det verkar som vĂ„r kontakt kan fĂ„ nĂ„gon nytta av oss iaf. Tror det Ă€r en vĂ€ldigt bra, och tuff, erfarenhet och förhoppningsvis framförallt kan vi bidra med nĂ„got. Mina funderingar Ă€r hur pass sĂ€kert det Ă€r dĂ€r och jag tĂ€nkte att du/ni kanske hade hört nĂ„got om det!
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s