Viktor på väg hem!!!

För några minuter sedan lyfte Viktors plan från Cape Town International på väg hem till Göteborg. 😃 En 18-årig yngling lämnade Göteborg i augusti 2013 och i morgon landar en 19-årig vuxen person på Landvetter. Underbart och fascinerade har det varit att se hans utveckling i rekordfart under året.

Viktor har ju delvis varit med oss men också levt sitt egna liv på Campus med sina vänner och utforskat en annan del av SA än vi har. Lokalbefolkning, kåkstäder, äventyrliga resor och ett multiinternationellt umgänge på universitetet har gjort hans resa lite annorlunda vår. Han har maxat upplevelser/äventyr och fått ut precis det han ville av sin ZA vistelse…..och lite till. 😄 Förutom fantastiska minnen och livserfarenhet har han med sig sina första 30 högskolepoäng hem. Han säger att året i ZA troligen varit det bästa i hans liv. Jag tror honom. Jag vet att alla i familjen rankar året som ett av de bästa någonsin.

Smolket i bägaren är att hans visum inte var klart när han åkte pga en extremt seg byråkrati i ZA. Den 26/5 infördes i landet en ny regel. Alla som lämnar landet efter den 26/5 utan färdiga visum (pga att DE inte gjort klart det på 8 månader 😡) straffas med 5 års inreseförbud i landet. Detta blev fallet för Viktor också. Protesterna har varit enorma från de tusentals människor som drabbats samt allmänheten sedan reglerna ändrades över en natt och redan i onsdags, 2,5 vecka efter regeln infördes beslutade domstolen i Cape Town att ogiltigförklara den nya regeln och att det är förbjudet av immigrationsmyndigheterna att belägga personer med inreseförbud i landet. Det tar ett tag innan denna dom omsätts i praktiken men tack vare den kan vi överklaga och sannolikt få inreseförbudet hävt. Viktor själv tog det hela med ro som vanligt. Han stressar aldrig över något. När vi pratade innan han lyfte var han bara grymt nöjd att han var på väg hem. 😃 Jag med. Längtar ihjäl mig.

Imorgon i och med Viktors hemkomst slutar vårt sydafrikanska äventyr för denna gången. Det innebär också att jag under de kommande dagarna skriver de sista inläggen på bloggen. Lite sorgligt men allt har sin tid. 😀

Viktor. Nöjd att han slapp undan med ”bara” inreseförbud. På väg hem.

20140615-154744.jpg

Annonser

11 thoughts on “Viktor på väg hem!!!

 1. Så bloggen börjar gå mot sitt slut! Hittade bloggen strax efter att ni anlänt i ZA och har besökt sidan dagligen sedan dess, men allt har sin ände.
  I egenskap av 18-årig yngling och bloggläsare har det varit oerhört fascinerande och givande att läsa om ett liv på andra sidan jorden, inte då minst eftersom jag i bloggen kunnat läsa om den värld som ligger öppen för denna generation. Studentlivet i ZA verkar minst sagt givande, och vem vet, kanske jag på grund av bloggen landar där på utbyte något år! Börjar på universitet (antingen fysik eller tekniska högskolan) i höst och Sydafrika lär vara ganska bra just på de områdena, så vem vet!

  Ser fram emot de sista inläggen med lika stor spänning och iver som de föregående – en välskriven blogg om ett ytterst intressant ämne är ett bra recept, vilket många andra läsare tycks ha märkt. Kan bara lyfta på hatten för att ni vågade ta steget och tacka för att ni delat med er av alla upplevelser. Lika mycket som bloggen har varit en vardagsskildring har den varit ett fönster till en annan verklighet för läsare cirka tiotusen kilometer norrut. Ett fönster ger vanligtvis mersmak, en nyfiken människa vill troligen ganska snabbt öppna dörren!

 2. Tack Mattan för din fina kommentar och för att du har följt oss hela vägen :). Det har varit trevligt att ha dig med. Vad gäller att studera vid Stellenbosch University en period under din utbildning, tycker jag det är en synnerligen god idé. De är väl kända för sin tekniska division och har utbytesstudenter från hela världen. Vad gäller livet i Stellies och ZA för övrigt tror jag redan att du är övertygad om att det är ett paradis på jorden att bo i. GÖR det! Du kommer inte ångra dig en sekund. Lycka till med dina studier och med ditt ZA äventyr. Marie.

 3. Det är förunderligt att se en yngling bli en ung man på så kort tid. Men att inte
  bo hemma och att få ta hand om sej själv (mer el. mindre) är, påskyndar utvecklingen.
  Viktor har sannerligen haft en intressant tid och, tänk vilka kontakter han har fått!
  Blir lite ledsen, när jag tänker på att Karusellgrell inte kommer att finnas längre, men det
  har varit sååå roligt och otroligt intressant och inspirerande att följa er de sista månaderna.
  Du blir väl på Facebook, antar jag.
  Kan bara säja ” Tack så hjärtligt!”

  • Tack själv Ruth. Det har varit ett nöje att ha dig med på resan. Hoppas du kommer iväg till SA senare i år. Du kommer älska det. Vi ses på FB. Tack för posten förresten! Vad härligt med riktig post. Kram Marie

 4. Hamnade på denna blogg när jag skulle vem som segrade över Galenigrekland bloggen. Sen har jag inte kunnat slita mig härifrån, vilket härligt år ni haft och så ni har tagit tillvara på varje stund!!! Kommer att sakna att gå in här varje kväll och se vad ni haft för er. Tack för en kanon blogg och bra gjort hela familjen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s