Anna och Naidos liv

Hej!

Som jag sagt tidigare…att chatta på telefonen är ett fantastiskt sätt att kommunicera i realtid och ännu mer fantastiskt är det att jag kan sitta i Sävedalen och chatta med Anna i en kåkstad i Kapstaden med tanke på de få lyxprylarna hon äger. (Tack Kjell och Agneta för att ni skaffade Anna en ny telefon när ni var nere i september!). Jag pratar med Anna minst 1 gång i veckan och hon har det bra. Hon bor fortfarande kvar i rummet som vi skaffade till henne innan vi åkte hem i maj. Pengarna som vi gemensamt samlade ihop till hennes boende räcker nog ytterligare 3-4 månader. Hon har skaffat sig ytterligare ett jobb (städa kontorslokaler) så hon kommer klara av att betala sin hyra även när vårt bidrag är slut. Det kommer bli knappt men det kommer att fungera. Hon verkar nöjd och glad och hon är oerhört tacksam för möjligheten hon fick att flytta till ett bättre boende och lugnare område. ”Att kunna sova med en låst dörr är fortfarande lyxigt och ofattbart” säger hon.

Naido har varit hemma i Kapstaden en sväng på ”sommarlov” över julen men är nu tillbaks på skolan ett par timmar norrut. Han fullkomligen stortrivs med sitt liv där och är om möjligt ännu mer tacksam över möjligheten av att få studera, skaffa sig ett jobb och förhoppningsvis komma undan arbetslöshet, missbruk och elände. Han har sina tre bröder och sin far som ett avskräckande exempel och skrev till mig förra veckan: …”I´ll do anthing to avoid ending up as my brothers and I am grateful for the chance to study to get a decent life in the future”. Naido har p.g.a familjens olyckliga omständigheter inte kunnat gå i skolan på många år och när han började på mekanikerutbildningen i augusti 2014 hade han vissa inlärningssvårigheter. En av hans lärare tog honom under sina vingars beskydd och har lagt extra tid och kraft på att få Naido att hänga med och nu ett antal månader senare verkar det som om han har kommit ikapp sina studiekamrater. Läraren verkar ha fattat tycke för Naido efter att ha hört hans livs historia och besökte t.o.m Anna hemma i kåkstaden under sommarlovet för att berätta om Naidos framgångar. Mannen, som är 39 år och inte har några egna barn och Naido som inte har någon kontakt med sin biologiska pappa verkar ha funnit varandra i någon form av pappa-son relation enligt Anna. Något som de båda verkar väldigt nöjda med och som Anna är väldigt tacksam för eftersom Naido aldrig haft någon manlig vuxen förebild. De manliga vuxna som funnits i hans liv tidigare har snarare inneburit stora problem för honom. Anna skriver: ”Like you and your friends from Sweden he seems like a honest man who wants to help Naido.”

(NB: De pengarna som vi samlade in innan vi lämnade SA gick delvis till att flytta Anna till ett säkert boende men merparten avsattes för att finansiera Naidos utbildning. De pengarna finns fortfarande kvar på kontot och är öronmärkta åt att ge honom möjlighet att studera i 2-3 år. Vi betalar ungefär 300 SEK/månad för hans utbildning och 300 SEK betalad av social services.)

I december åkte Kjell och Agneta ner på semester igen och var snälla och åkte ännu en gång ut till Anna och Naido för att julhandla på supermarketen. En vagn fullastad med mat och ett besök på McDonalds blev julklappen från snällaste familjen Carholt och lyckan var total!

Här ser ni Agneta med Anna och Naido utanför supermarketen. Mannen i grått är anställd i matbutiken.

bild1

Kjell med McDonaldsmiddagen utanför Annas och Naidos lägenhet.

image2

Kjell och Agneta var vänliga och lät oss skicka med lite julklappar ner. Det blev kläder från familjen Grell och pengar från mina föräldrar som Anna köpte en mikrovågsugn för.

Naido i ny julklappsskjorta.

bild3

Anna i julklappsblus.

bild4

Vi kommer att åka till SA på semester i slutet av året och jag längtar så efter att återse alla våra fina vänner som vi lärde känna där. Jag längtar efter stämningen, atmosfären, människorna……..och jag längtar efter att träffa Anna och Naido. Det kommer blir så härligt!

 

Annonser

2 thoughts on “Anna och Naidos liv

 1. Kul att läsa om Anna och Naido! Måste kännas bra för er att hjälpa dom till ett bättre liv. Man blir ju glad bara att läsa om det.
  Har en vänninas dotter som är och reser runt där nu med en kompis. Dom verkar också lyriska över Syd Afrika! Tipsade dom om eran blogg för att få lite tips.
  Gud va härligt för er att åka tillbaka! Längtar dit jag med.
  På söndag sticker vi iväg på lite semester till Aruba för att koppla av och fira min födelsedag. Blir ju en helt annan semseter än till ZA men jag hoppas vi får det bra.
  Agnes är hemma med ont i halsen idag men hon vill jätte gärna att jag hälsar till er.
  Hoppas allt är bra med er!

  Kram Pia Elisson

 2. Bara SÅ härligt att få läsa detta Marie. Man fylls av glädje. Er insats för Anna och Naido gör ofantlig skillnad. Hoppas att Naido klarar hela utbildningen och kan gå en ljus framtid till mötes. Kram. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s